Pentru prima dată în scurta istorie a Alba Iulia Music & Film Festival, o întreagă secțiune a festivalului le va fi dedicată celor mai tineri spectatori! Se numește EducaTIFF și este programul de educație cinematografică inițiat de organizatorii Alba Film Fest, adică echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Iar cum oamenii de toate vârstele învață mai ușor atunci când au activități practice, tinerii sunt invitați să ia parte la ateliere creative și să descopere lumea filmului chiar din culise! Informații despre ateliere și înscrieri, aici.
EducaTIFF înseamnă însă și că, în fiecare zi de festival, tinerii vor avea câte un film special ales pentru ei, cu teme specifice vârstei sau care prezintă probleme cu care copiii și adolescenții se confruntă adesea.
Vineri de la ora 15, liceenii sunt invitați la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru proiecția “Sânge de lapon” („Sami Blood”, Suedia / Norvegia / Danemarca, 2016 ). Filmul dezvăluie o parte neștiută din istoria Peninsulei Scandinave, o zonă pe care azi o considerăm un model de civilizație. Bineînțeles, totul este văzut prin ochii unui copil: Elle Marja are 14 ani și face parte din comunitatea crescătorilor de reni, Sámi. Tânăra visează însă la o altă viață – dar pentru a ajunge unde își dorește, va trebui să rupă legăturile cu familia și cu comunitatea din care a făcut parte întreaga ei viață.
Sâmbătă, în același spațiu însă dimineață de la ora 10, avem un film special pentru copiii de peste 12 ani. „Regele piticilor” („Konig Laurin”, Germania, 2016) este povestea lui Theo, un băiat de numai 13 ani, fiul neînvinsului Dietrich, care se visează la rândul său mare cuceritor! Doar că Theo leagă o prietenie cu cel mai mare dușman al tatălui său, Laurin, fostul rege al piticilor. Așa că tânărul nostru aventurier se va confrunta cu o dilemă grea: să devină un cuceritor ca tatăl lui, sau să se dedice pasiunii sale secrete și să găsească, astfel, fericirea.
Duminica e pentru cei mai mici: adică peste 6 ani! EducaTIFF le propune aventura fantastică „Profesorul Broască” („Mr. Frog”, Olanda, 2015). Acțiunea începe într-o sală de clasă aparent obișnuită, cu elevi ce așteaptă un profesor la fel ca toți ceilalți. Doar că elevii vor avea parte de o surpriză: profesorul Frans nu e deloc un dascăl ca toți ceilalți, fiindcă uneori se poate transforma în broască! Tinerei Sita îi place atât de mult acest profesor, încât e gata să facă orice pentru a-l proteja de animalele periculoase.
Intrarea la toate proiecțiile EducaTIFF din Alba Iulia este liberă!