Trei cine-concerte speciale sunt incluse, la această ediție, în programul Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) ce va debuta la sfârșitul săptămânii viitoare.
Evenimente ce îmbină într-un mod inedit filmul și muzica live, cine-concertele aduc în fața spectatorilor pelicule produse acum aproape un secol, o șansă unică de a (re)descoperi începuturile cinematografiei mondiale. Cele trei cine-concerte vor fi găzduite de Piața Vestică a cetății Alba Carolina.
Vineri, 31 august, de la ora 21:00, este programat un film unic ca execuție. Documentarul sovietic Omul cu camera de filmat/Man with a movie camera a rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuție absolut revoluționară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul. Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă. Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizație muzicală.
Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge sâmbătă, 1 septembrie, ora 21:00, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecție specială cu acompaniament live. Fericirea/ Schastye este povestea populară stilizată a țăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă țar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soției sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluție, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov , duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert. Combinația de muzică electro, jazz, cu nuanțe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.
Femeia în Lună/ Frau im Mond a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acțiune din istoria cinemaului în care acțiunea se petrece în spațiu. Filmul are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinții astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant științific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film. Întâmplător sau nu, Frau im Mond apărea în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.
Proiecția filmului, programată pentru duminică, 2 septembrie, ora 21:00, este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mixt de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de inconfundabila „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor.
Programul ediției cu numărul 6 va fi completat de invitați speciali, recitaluri de muzică, seri de dans și întâlniri cu personalități ale cinematografiei românești ce vor fi anunțate în curând.